dance-music radio

Vibe FM - The number one scouce for Danc...

UP FM Dance Music Radio Station, playing...

Dit station draait 24/7 de lekkerste dan...

RGR FM the powerstation draait non-stop ...

Het Dance kanaal van RFM Radio is nonsto...

Een spin-off van het programma Dance Dep...

De Dance stream van Pure FM - Jij luiste...

Pump Fm is een radiostation uit Australi...

de meest chaotische dance zender van Ned...

House of Dance Radio is a free DJ promot...HotTracks FM is één van de snelst groeie...

Hot Mix Radio is een online radiostation...

Internet radio Dance station from Tinque...

GruvSonics Mainstream Dance music channe...

G.I.R.L = Gay Internet Radio live and is...

24/7 the best dance tracks. Fuddle Dance...

Electronic Fusion Orlando is your source...

Serving only the best ass-kicking Dance ...

Danceradio247 een internetstation dat 24...

Crazy FM - The dancestation - De heetste...

BeirutNights - Best in Italo-Disco, Euro...

Beatz Radio combines all the things we l...

Met 1 Dance FM blijf je op de hoogte van...Hier vindt u een selectie van radiozenders in het genre dance muziek.

Dance is in Nederland een veel gebruikte verzamelnaam voor alle soorten elektronische dansmuziek. Het belangrijkste kenmerk is dat de muziek dus grotendeels gemaakt is met elektronische muziekinstrumenten en meestal niet 'live' gespeeld kan worden. De meeste dancestijlen kenmerken zich doordat de melodie eenvoudig is en in een 4/4 maat gespeeld wordt. Vaak heeft de muziek repeterende melodieën en bevatten de meeste dance platen een bassdrum. Soms worden oude nummers bewerkt en soms worden ook akoestieke instrumenten toegevoegd aan de muziek.

Dance kent veel stijlen, die elkaar kunnen overlappen, variërend van heel soft (Ambient en Chill Out) tot keihard en snel (Hardcore en Schranz), van minimalistisch en monotoon (minimal en techno) tot melodieus (trance) en bombastisch (industrial). Veel subgenres zijn puur elektronisch en instrumentaal (electro), terwijl andere genres juist veel vocalen en akoestische instrumenten bevatten (house). In de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten zijn vooral de stijlen eurodance, house en trance dominant, hoewel er sinds ongeveer 2003 ook veel electro platen in de hitlijsten staan en sinds 2005 ook Jumpstyle.

Er zijn talloze clubs en feesten waar alleen dancemuziek gedraaid wordt (house parties). Deze feesten hebben een hoog hedonistisch gehalte: veel mensen zijn er schaars gekleed en sommige bezoekers gebruiken drugs, met name XTC. Dancefeesten komen daardoor vaak negatief in het nieuws, hoewel nooit is aangetoond dat er op dancefeesten meer drugs wordt gebruikt en meer geweld is dan bij andere evenementen. Meestal verlopen house parties vreedzaam en is de sfeer goed.

De eerste dance stijlen zijn ontstaan begin jaren '80 in de Verenigde Staten en vloeiden voort uit de toen populaire disco, new age en synthesizer muziek. House en techno zijn de oudste stromingen, uit welke de meeste andere stromingen zijn ontstaan. De naam house is ontleed aan de club the Warehouse in Chicago, waar DJ's als Frankie Knuckles als eerste begonnen te experimenteren. Techno ontstond parallel aan house in Detroit. De naam techno is bedacht door techno-pioniers Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson.

Eind jaren '80 waaiden deze stromingen over naar Europa, met name naar Engeland, Duitsland, Nederland, België en het party-eiland Ibiza. Vrij snel daarna kwamen de eerste dance platen in de hitlijsten. In Nederland werd er tot aan c.a. 1992 geen onderscheid gemaakt in de verschillende soorten dance en noemde men alles house. In 1993 kwam er vrij plots een scheiding tussen harde en zachte house. Zachte house noemde men mellow en hardere house werd Hardcore genoemd. Hiermee kwam er ook ineens een einde aan het tot dan toe gangbare oldschool en acid house geluid. Kort daarna waaierde deze twee stromingen uit tot talloze verschillende sub-stromingen.

Uiteindelijk werd de stroming in Europa vele malen populairder dan in de VS, waar dance altijd in de underground bleef. Ook ontstonden er bij de opkomst van dance veel clubs die zich uitsluitend richten op dance, zoals de Roxy (Amsterdam), Nighttown (Rotterdam) en Cherry Moon (Lokeren). Eind jaren '90 ontstonden er ook enorme festivals (houseparties) waar duizenden mensen op af kwamen, zoals de Love Parade (Berlijn), Dance Valley (Spaarnwoude) en I Love Techno (Gent).

Zoals eerder vermeld werd begin jaren '90 in Nederland house als verzamelnaam gebruikt voor dancemuziek. Dit leidde echter tot verwarring, omdat house ook de naam is van een subgenre. Daarom is dance nu de meest gangbare parapluterm. In andere landen worden techno, rave en progressive als verzamelnaam gebruikt.

REALTONES

MP3 DOWNLOAD