70s-music radio

De Old Men's Radio neemt je mee terug in...

The seventies music only vinyl records. ...

AVRO Back to the Old School - Non stop s...Hier vindt u een selectie van radiozenders in het genre seventies muziek.

 

Luister en geniet van onderandere de, gouwe ouwe, top 40 & top 100 hits op deze radio stations. In dit genre de radiostations die overwegend muziek uit de jaren 70 uitzenden. De muziek uit de jaren 70 bestond uit de volgende stijlen:

Glamrock

De eerste helft van de jaren zeventig stond onder andere in het teken van de glamrock of 'glitterrock'.
Hardrock
Er ontwikkelde zich een hardere en muzikalere vorm van de rockmuziek. Deze stijl, hardrock genaamd, had zijn roots in de muziek van 60-er jarenbands als de Small Faces en bluesbands als Fleetwood Mac en The Allman Brothers Band. Toonaangevende bands in dit genre zijn Deep Purple en Led Zeppelin. Nummers als Child in Time en Stairway to Heaven behoren nu tot de klassiekers.
Progressive rock 
De invloeden van bands als Pink Floyd, Genesis en Rush bleven tot ver in de jaren tachtig en soms ook jaren negentig doorklinken door progrockbands als Dream Theater, Marillion (bekend van de single Kayleigh) en Porcupine Tree.
Synthesizer
Eind jaren zeventig bestendigt de synthesizer zijn rol in de popmuziek. Er ontstaan speciale bands rond dit instrument (Kraftwerk, Roxy Music met Brian Eno) en het komt veel terug in de hitparades, mede door de disco.
Disco
De tweede helft van de jaren '70 werd gedomineerd door de disco, een dansgerichte stijl met opvallende kledij, een stevig ritme, vocalen met veel echo en een prominente baslijn. Belangrijke groepen waren The Bee Gees, Chic, Boney M en Village People.
Punk
De rockmuziek verwijderde zich stilaan van zijn roots, wat zich bijvoorbeeld manifesteerde in het gebruik van ingewikkelde akkoordenschema's en het gebruik van violen (bijvoorbeeld Electric Light Orchestra). Hierdoor ontstond stilaan een tegenbeweging, die terug wilde naar recht-toe-recht-aan muziek, ritme, en drie akkoorden. Dit werd de punk. Punk brak door in 1976.

Reggae

Nog een stijl die in de jaren '70 opgang maakte was de reggae.

REALTONES

MP3 DOWNLOAD